Zupra krem z dyni z masłem orzechowym - dietetyk lajdecka turek

Zupa krem z dyni z masłem orzechowym

Zupa krem z dyni z masłem orzechowym to niebanalne połączenie smaków. Przepis oczywiście przeznaczony dla wielbicieli masła orzechowego.
Czas przygotowania 40 minut
Posiłek lunch, obiad
Kuchnia polska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 305.5 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek
  • blender
  • piekarnik

Składniki
  

  • 1 mała cebula 70 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g
  • 200 g pieczonej dyni
  • 1 łyżka masła orzechowego 20 g
  • 2 łyżki mleka kokosowego 20 ml
  • 1 łyżka natki pietruszki

przyprawy

  • kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.

Sposób przygotowania
 

  • Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju.
  • Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy.
  • Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
  • Warzywa łączymy z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym i miksujemy na gładki krem.
  • Krem dyniowy posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Uwagi

  • Zupa krem z dyni z masłem orzechowym jest bogata w β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja zupy krem z dyni z masłem orzechowym zawiera 8,4 g białka, 18,9 g tłuszczów, 31,6 g węglowodanów, 5,9 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe dynia, krem z dyni, krem z dyni z masłem orzechowym, masło orzechowe, zupa krem, zupa z dynia

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button