Zupa krem z dyni z masłem orzechowym
Zupa krem z dyni z masłem orzechowym to niebanalne połączenie smaków. Przepis oczywiście przeznaczony dla wielbicieli masła orzechowego.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
- blender
- piekarnik
Składniki
- 1 mała cebula 70 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5 g
- 200 g pieczonej dyni
- 1 łyżka masła orzechowego 20 g
- 2 łyżki mleka kokosowego 20 ml
- 1 łyżka natki pietruszki
przyprawy
- kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju.
- Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy.
- Całość zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 5 min.
- Warzywa łączymy z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym i miksujemy na gładki krem.
- Krem dyniowy posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
- Zupa krem z dyni z masłem orzechowym jest bogata w β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja zupy krem z dyni z masłem orzechowym zawiera 8,4 g białka, 18,9 g tłuszczów, 31,6 g węglowodanów, 5,9 g błonnika pokarmowego.