Ziołowy labneh
Labneh to serek na bazie jogurtu greckiego, popularny w kuchni Bliskiego Wschodu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- sitko
Składniki
- 1 duży kubek jogurtu greckiego ok. 400 g
- 1 łyżeczka soli ok. 5 g
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Łączymy jogurt z solą i ziołami.
- Gazą wykładamy wnętrze sitka.
- Na gazę przekładamy jogurt, zbieramy końce gazy i związujemy.
- Sitko z jogurtem kładziemy na misce i wstawiamy do lodówki na ok. 24 h(im dłużej tym serek będzie sztywniejszy).
Uwagi
- Ziołowy labneh jest bogaty w białko, które pełni funkcje budulcowe.
- Jedna porcja ziołowego labneh zawiera 1,5 g białka, 3,6 g tłuszczów, 2,0 g węglowodanów, 0,0 g błonnika pokarmowego.