Wróć

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką to przepis na fanów kuchni indyjskiej.
Czas całkowity 30 minut
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska
Liczba porcji : 1 porcję
Kalorie w jednej porcji: 643.8kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek
  • patelnia

Składniki

  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego ok. 10 g
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryki czerwonej ok. 76 g
  • mięso z piersi kurczaka ok. 150 g
  • 2 garście fasolki szparagowej ok. 100 g
  • 70 ml mleka kokosowego
  • ½ woreczka ryżu ok. 50 g
  • 1 łyżka natki pietruszki ok. 4 g
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, imbir, curry, sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
  • Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut.
  • Mięso z piersi kurczaka, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej, imbirze, curry, szczypcie soli, pieprzu i podsmażamy.
  • Fasolkę szparagową gotujemy.
  • Łączymy paprykę z mięsem, fasolką szparagową i mlekiem kokosowym.
  • Całość doprawiamy do smaku i dusimy kilka minut.
  • Curry podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Uwagi

  • Curry z kurczakiem, fasolką i papryką jest bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja curry z kurczakiem, fasolką i papryką zawiera 41,6 g białka, 28,3 g tłuszczów, 54,8 g węglowodanów, 6,6 g błonnika pokarmowego.