Łosoś miodowo-cytrynowy
Łosoś miodowo-cytrynowy to orzeźwiająca propozycja dla wielbicieli ryby
Posiłek: obiad
Kuchnia: fit
Liczba porcji
: 1 porcję
Kalorie w jednej porcji: 641.2kcal
- filet z łososia ok. 150 g
- 1 łyżeczka miodu ok. 12 g
- 2 łyżeczki soku z cytryny ok. 10 ml
- ½ woreczka ryżu parabolicznego ok. 50 g
- ¼ opakowania mrożonego ananasa ok. 113 g
- ½ ogórka krótkiego szklarniowego ok. 55 g
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej ok. 45 g
- przyprawy: listki mięty, sól i pieprz
Filet z łososia marynujemy w miodzie, soku z cytryny i smażymy bez dodatku tłuszczu.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ananasa rozmrażamy.
Ogórka kroimy w kostkę.
Łączymy ryż z ananasem, sokiem powstałym w czasie rozmrażania ananasa, ogórkiem, kukurydzą, sokiem z cytryny i listkami mięty.
Łososia podajemy z sałatką ryżową.
- Łosoś miodowo-cytrynowy jest bogaty w kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie.
- Jedna porcja łososia miodowo-cytrynowego zawiera 36,3 g białka, 21,3 g tłuszczów, 74,7 g węglowodanów, 3,7 g błonnika pokarmowego.