Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami
Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami to idealne leniwe śniadanie.
Czas przygotowania
5 minut
Czas gotowania25 minut
Czas całkowity
30 minut
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: fit
Liczba porcji
: 1 porcję
Kalorie w jednej porcji: 436.2kcal
- 4 łyżki płatków owsianych ok. 40 g
- ¾ szklanki mleka ok. 190 ml
- 1 łyżeczka miodu ok. 12 g
- 1 jabłko ok. 200 g
- 1 łyżka migdałów ok. 10 g
Płatki owsiane wsypujemy do małego naczynia żaroodpornego lub dużej kokilki i zalewamy ciepłym mlekiem z dodatkiem miodu.
Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
Płatki owsiane posypujemy jabłkiem i cynamonem.
Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
Upieczoną owsiankę dekorujemy prażonymi migdałami.
- Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami jest bogata w błonnik pokarmowy który daje uczucie sytości.
- Jedna porcja owsianki z jabłkiem i migdałami zawiera 14,0 g białka, 12,4 g tłuszczów, 71,7 g węglowodanów, 7,8 g błonnika pokarmowego.