Wróć

Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem

Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem czyli alternatywa dla kopytek z ziemniaków.
Czas całkowity 1 godzina
Posiłek: obiad
Kuchnia: wegetariańska
Liczba porcji : 1
Kalorie w jednej porcji: 616.8kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki

  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ kartonika przecieru pomidorowego - passaty ok. 250 g
  • 1 batat ok. 230 g
  • ¼ szklanki mąki pszennej ok. 39 g
  • ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 33 g
  • 1 łyżka tartego parmezanu ok. 8 g
  • przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, bazylia, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  • Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
  • Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, paprykę słodką, bazylię, sól, pieprz i dusimy kilkanaście minut.
  • Batata przekrawamy na pół i pieczemy do miękkości (ok. 30 min).
  • Upieczone bataty studzimy, obieramy ze skórki i rozgniatamy praską.
  • Łączymy bataty z przesianą mąką i wyrabiamy ciasto (ciasto może się kleić, ale nie dodajemy więcej mąki).
  • Stolnicę oprószamy mąką i formujemy wałeczek.
  • Wałeczek dzielimy na prostokąty o długości 1,5-2 cm i tworzymy wgłębienia przy pomocy widelca.
  • Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Gnocchi podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem.

Uwagi

  • Gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem jest bogate w beta karoten (pochodzący z batatów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, likopen (pochodzący z pomidorów), który również jest antyoksydantem.
  • Jedna porcja gnocchi z batatów z pomidorami i parmezanem zawiera 18,9 g białka, 9,9 g tłuszczów, 119,5 g węglowodanów, 16,4 g błonnika pokarmowego.