Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, paprykę słodką, bazylię, sól, pieprz i dusimy kilkanaście minut.
Batata przekrawamy na pół i pieczemy do miękkości (ok. 30 min).
Upieczone bataty studzimy, obieramy ze skórki i rozgniatamy praską.
Łączymy bataty z przesianą mąką i wyrabiamy ciasto (ciasto może się kleić, ale nie dodajemy więcej mąki).
Stolnicę oprószamy mąką i formujemy wałeczek.
Wałeczek dzielimy na prostokąty o długości 1,5-2 cm i tworzymy wgłębienia przy pomocy widelca.
Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Gnocchi podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem.