Wróć

Gofry z cukinią i papryką

Gofry na słono? Dlaczego nie! Z cukinią i papryką są pyszne.
Czas całkowity 30 minut
Posiłek: lunch
Kuchnia: wegetariańska
Liczba porcji : 2
Kalorie w jednej porcji: 551.3kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • gofrownica

Składniki

Gofry

  • ½ małej cukinii ok. 112 g
  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • 1 papryka ok. 152 g
  • 3 plastry sera żółtego ok. 45 g
  • 1 jajko ok. 50 g
  • szklanki mleka 2% ok. 75 ml
  • szklanki wody gazowanej ok. 75 ml
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 78 g
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 20 g
  • 2 łyżki natki pietruszki ok. 8 g
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sos

  • ½ kubka jogurtu naturalnego ok. 90 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Do podania

  • 2 garście rukoli ok. 40 g
  • 10 pomidorków koktajlowych ok. 200 g

Sposób przygotowania

  • Cukinię trzemy na tarce o grubychoczkach.
  • Cebulę trzemy na tarce o drobnychoczkach.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
  • Miksujemy jajo z mlekiem, wodą gazowaną, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i oliwą.
  • Do ciasta dodajemy cukinię, cebulę, paprykę, ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i zioła.
  • Przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy wyciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem, sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  • Gofry podajemy z sosem czosnkowym, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Uwagi

  • Gofry z cukinią i papryką są bogate w beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
  • Jedna porcja gofrów z cukinią i papryką zawiera 23,9 g białka, 21,5 g tłuszczów, 71,5 g węglowodanów, 9,0 g błonnika pokarmowego.