Wróć

Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką

Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką to szybki, smaczny i prosty pomysł na obiad.
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Liczba porcji : 1
Kalorie w jednej porcji: 476.4kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia
  • garnek

Składniki

  • 2 ziemniaki ok. 140 g
  • 1 szklanka kalafiora ok. 100 g
  • 3 łyżeczki masła ok. 15 g
  • 2 marchewki ok. 210 g
  • ½ łyżeczki miodu ok. 6 g
  • 2 jaja ok. 100 g
  • 1 łyżeczka koperku ok. 3 g
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 15 min.
  • Do półmiękkich ziemniaków dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 15 min.
  • Ziemniaki z kalafiorem odcedzamy i blendujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli.
  • Marchew obieramy i gotujemy ok. 20 min.
  • Marchew przekrawamy na pół i podsmażamy na łyżeczce masła z miodem.
  • Rozgrzewamy łyżeczkę masła na patelni.
  • Na patelnię wybijamy jaja, oprószamy szczyptą soli, pieprzu i smażymy pod przykryciem aż do ścięcia się białka.
  • Jajka sadzone podajemy na puree kalafiorowym z glazurowaną marchewką.
  • Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Uwagi

  • Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką jest bogate w β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i glukozynolany (pochodzące z kalafiora), które również działają przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja jajek sadzonych na puree kalafiorowym z marchewką zawiera 20,1 g białka, 22,8 g tłuszczów, 53,4 g węglowodanów, 13,0 g błonnika pokarmowego.