Wróć

Sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami

Lekka sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami to idealna propozycja w okresie wielkanocnym.
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek: kolacja, śniadanie
Kuchnia: wegetariańska
Liczba porcji : 1 porcję
Kalorie w jednej porcji: 215.2kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki

  • 1 jajko ok. 50 g
  • 1 garść sałaty ok. 30 g
  • 4 rzodkiewki ok. 80 g
  • 2 łyżki kiełków ok. 30 g
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego ok. 60 g
  • 1 łyżeczka musztardy ok. 10 g
  • 1 łyżka szczypiorku ok. 10 g
  • 1 łyżka płatków migdałów ok. 10 g
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Jajo gotujemy na twardo (ok. 8 min od momentu zagotowania się wody).
  • Jajo studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
  • Sałatę rwiemy na kawałki.
  • Rzodkiewki kroimy w słupki.
  • Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.
  • Migdały prażymy na suchej patelni.
  • Wszystkie warzywa układamy na talerzu dodajemy jajo, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy kiełkami i prażonymi migdałami.

Uwagi

  • Sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit oraz lecytynę, która poprawia koncentrację.
  • Jedna porcja naleśników ze szpinakiem i ricottą zawiera 14,2 g białka, 12,7 g tłuszczów, 14,2 g węglowodanów, 4,0 g błonnika pokarmowego.