Wróć

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą to kolejna inspiracja dla osób chcących ograniczyć w diecie mięso
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek: obiad
Kuchnia: wegetariańska
Liczba porcji : 1 porcję
Kalorie w jednej porcji: 637.7kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia

Składniki

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • 1 ząbek czosnku
  • opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku ok. 150 g
  • ½ opakowania ricotty ok. 125 g
  • 1 jajko ok. 50 g
  • ½ szklanki mleka ok. 125 ml
  • ¼ szklanki mąki typ 1850 ok. 32 g
  • ¼ szklanki mąki typ 500 ok. 39 g
  • przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek (kilka sekund, żeby czosnek się nie przypalił).
  • Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy kilka minut (aż woda odparuje).
  • Szpinak łączymy z ricottą i doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu.
  • Miksujemy jajko z mlekiem.
  • Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
  • Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
  • Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon.

Uwagi

  • Naleśniki ze szpinakiem i ricottą są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, pełnowartościowe białko (pochodzące z ricotty), które jest składnikiem budulcowym, żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi.
  • Jedna porcja naleśników ze szpinakiem i ricottą zawiera 31,3 g białka, 29,9 g tłuszczów, 71,8 g węglowodanów, 7,9 g błonnika pokarmowego.