Wróć

Papryka faszerowana soczewicą

Papryka faszerowana soczewicą to połączenie papryki, ryżu, pomidorów, soczewicy i mozzarelli
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania50 minut
Posiłek: obiad
Kuchnia: wegetariańska
Liczba porcji : 1
Kalorie w jednej porcji: 617.7kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia
  • piekarnik

Składniki

  • ½ woreczka ryżu parabolicznego ok. 50 g
  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej ok. 30 g
  • ½ szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 25 g
  • 1 łyżka natki pietruszki ok. 4 g
  • 1 duża papryka ok. 230 g
  • ½ mozzarelli ok. 65 g

przyprawy

  • papryka słodka, oregano, sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
  • Do cebuli dodajemy soczewicę, wodę i dusimy kilka minut.
  • Do miękkiej soczewicy dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
  • Soczewicę łączymy z ugotowanym ryżem.
  • Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy.
  • Faszerowaną paprykę przykrywamy porwaną mozzarellą.
  • Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok.1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła).

Uwagi

  • Papryka faszerowana soczewicą jest bogata w witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, oraz wapń (pochodzący z jogurtu), który buduje kości i zęby.
  • Jedna porcja papryki faszerowanej soczewicą zawiera 32,8 g białka, 18,6 g tłuszczów, 85,0 g węglowodanów, 10,4 g błonnika pokarmowego.