Wróć

Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną

Najlepsze ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną. W dodatku przygotowuje się je ekspresowo. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do malaksera.
Czas przygotowania 25 minut
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Liczba porcji : 16 ciasteczek
Kalorie w jednej porcji: 144.4kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik
  • malakser

Składniki

  • ¼ kostki masła 50 g
  • ¼ szklanki cukru lub ksylitolu 50 g
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g
  • ¼ szklanki mąki Graham typ 1850 65 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych 165 g
  • 1 jajko 50 g
  • ½ szklanki wiórków kokosowych 45 g
  • ½ szklanki suszonej żurawiny 70 g

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy.
  • Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (po ok. 5 min. trzeba je przewrócić na drugą stronę).
  • Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego zostawiamy je by wystygły i stwardniały.

Uwagi

  • Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną są bogate w: błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
  • Jedno ciasteczko owsiane z kokosem i żurawiną zawiera 2,3 g białka, 8,6 g tłuszczów, 16,8 g węglowodanów, 1,9 g błonnika pokarmowego.