Muszle zapiekane z ricottą
Muszle zapiekane z ricottą to świetna propozycja dla osób chcących zmniejszyć spożycie mięsa w diecie.
Czas przygotowania
50 minut
Posiłek: obiad
Kuchnia: włoska
Liczba porcji
: 1
Kalorie w jednej porcji: 566.9kcal
- 50 g muszli makaronowych
- ½ opakowania przecieru pomidorowego 250 g
- 1 ząbek czosnku
- ¼ opakowania ricotty 60 g
- ¼ kuli mozzarelli 32 g
- 4 łyżki parmezanu 32 g
przyprawy
- zioła prowansalskie, sól, pieprz i cukier
Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
Przecier pomidorowy doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Przygotowujemy nadzienie: łączymy ricottę z porwaną mozzarellą i 2 łyżkami parmezanu.
Nadziewamy ugotowane muszle makaronowe.
Przecier pomidorowy przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy muszle makaronowe i całość posypujemy resztą parmezanu.
Muszle pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min.
- Muszle zapiekane z ricottą są bogate w wapń (pochodzący z serów), który jest składnikiem kości i zębów oraz likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja muszli zapiekanych z ricottą zawiera 34,4 g białka, 23,3 g tłuszczów, 58,5 g węglowodanów, 5,1 g błonnika pokarmowego.