Wróć

Makaron z pietruszkowym pesto

Makaron z pietruszkowym pesto to alternatywa dla dań mięsnych. Wystarczy natka pietruszki, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, parmezan i gotowe.
Czas przygotowania 30 minut
Kuchnia: włoska
Liczba porcji : 1
Kalorie w jednej porcji: 613.3kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • blender
  • garnek

Składniki

  • 1/2 pęczka natki pietruszki 20 g
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka nasion słonecznika 10 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu 16 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 75 g makaronu
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych 100 g

Sposób przygotowania

  • Blendujemy natkę pietruszki z listkami bazylii, prażonymi nasionami słonecznika, czosnkiem, parmezanem i oliwą.
  • Pesto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
  • Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.
  • Makaron dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

Uwagi

  • Makaron z pietruszkowym pesto jest bogaty w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
  • Jedna porcja makaronu z pietruszkowym pesto zawiera 19,0 g białka, 31,7 g tłuszczów, 61,8 g węglowodanów, 4,9 g błonnika pokarmowego.