Szyszki z kaszy gryczanej
Szyszki z kaszy gryczanej to idealny, szybki deser. Do przygotowania będzie potrzebna kasza gryczana ekspandowana.
Składniki
- 4 łyżki oleju kokosowego ok. 120 g
- 3 łyżki miodu ok. 72 g
- 1 opakowanie gryki ekspandowanej ok. 70 g
- 1 łyżeczka kakao ok. 5 g
Sposób przygotowania
- Olej i miód rozpuszczamy.
- Mieszamy olej, miód z ekspandowaną gryką i kakao.
- Masę schładzamy ok. 15 min.
- Z masy formujemy szyszki.
- Szyszki wstawiamy na ok. 15 min do zamrażalnika, żeby stężały.
Uwagi
- Szyszki z kaszy gryczanej są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
- Jedna szyszka zawiera 0,4 g białka, 8,1 g tłuszczów, 7,8 g węglowodanów, 0,1 g błonnika pokarmowego.