Spaghetti
Niby zwykłe spaghetti, ale często wracam do tego przepisu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
- garnek
Składniki
- 1 mała cebula ok. 70 g
- ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
- 1 ząbek czosnku
- 150 g mięsa
- ½ kartonika przecieru pomidorowego ok. 250 g
- 1/10 opakowania makaronu ok. 50 g
- 1 łyżka tartego parmezanu ok. 8 g
- przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
- Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mięso, płatki drożdżowe, paprykę słodką, wędzoną, zioła prowansalskie, sól, pieprz i smażymy kilkanaście minut (żeby mięso zmiękło).
- Dodajemy do mięsa przecier pomidorowy i dusimy kilka minut.
- Makaron gotujemy al dente.
- Makaron podajemy z sosem i posypujemy tartym serem.
Uwagi
- Spaghetti jest bogate w białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcję budulcową, likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja spaghetti zawiera 43,0 g białka, 19,9 g tłuszczów, 53,9 g węglowodanów, 6,3 g błonnika pokarmowego.