Spaghetti - dietetyk lajdecka turek

Spaghetti

Niby zwykłe spaghetti, ale często wracam do tego przepisu.
Czas całkowity 30 minut
Posiłek obiad
Kuchnia włoska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 575 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia
  • garnek

Składniki
  

  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mięsa
  • ½ kartonika przecieru pomidorowego ok. 250 g
  • 1/10 opakowania makaronu ok. 50 g
  • 1 łyżka tartego parmezanu ok. 8 g
  • przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie, oregano, sól i pieprz.

Sposób przygotowania
 

  • Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
  • Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mięso, płatki drożdżowe, paprykę słodką, wędzoną, zioła prowansalskie, sól, pieprz i smażymy kilkanaście minut (żeby mięso zmiękło).
  • Dodajemy do mięsa przecier pomidorowy i dusimy kilka minut.
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Makaron podajemy z sosem i posypujemy tartym serem.

Uwagi

  • Spaghetti jest bogate w białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcję budulcową, likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja spaghetti zawiera 43,0 g białka, 19,9 g tłuszczów, 53,9 g węglowodanów, 6,3 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe bazylia, czosnek, makaron, parmezan, sos pomidorowy, spaghetti

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button