Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi - dietetyk lajdecka turek

Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi

Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi to świetne połączenie smaków.
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek kolacja
Kuchnia cypryjska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 585 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia

Składniki
  

  • ½ opakowania sera halloumi 110 g
  • 1 garść rukoli 20 g
  • plaster świeżego ananasa 80 g
  • ¼ owocu granatu 25 g
  • 1 łyżka orzechów nerkowca 10 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
  • ½ łyżeczki miodu 6 g
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 10 ml
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki tartej skórki z cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy z obu stron.
  • Ananasa kroimy w kostkę.
  • Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z oliwek z miodem, sokiem z cytryny, tartym imbirem i tartą skórką z cytryny.
  • Na rukoli kładziemy smażony ser halloumi, ananasa, granat i orzechy.
  • Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Uwagi

  • Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi jest bogata w: błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja sałatki z rukolą, ananasem i serem halloumi zawiera 25,2 g białka, 42,5 g tłuszczów, 27,9 g węglowodanów, 2,9 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe ananas, granat, halloumi, orzechy nerkowca, przekąska, sałatka, sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi, sałatka z serem halloumi

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button