Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi
Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi to świetne połączenie smaków.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
Składniki
- ½ opakowania sera halloumi 110 g
- 1 garść rukoli 20 g
- plaster świeżego ananasa 80 g
- ¼ owocu granatu 25 g
- 1 łyżka orzechów nerkowca 10 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
- ½ łyżeczki miodu 6 g
- 2 łyżeczki soku z cytryny 10 ml
- 1 mały kawałek świeżego imbiru
- ½ łyżeczki tartej skórki z cytryny
Sposób przygotowania
- Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy z obu stron.
- Ananasa kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z oliwek z miodem, sokiem z cytryny, tartym imbirem i tartą skórką z cytryny.
- Na rukoli kładziemy smażony ser halloumi, ananasa, granat i orzechy.
- Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.
Uwagi
- Sałatka z rukolą, ananasem i serem halloumi jest bogata w: błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja sałatki z rukolą, ananasem i serem halloumi zawiera 25,2 g białka, 42,5 g tłuszczów, 27,9 g węglowodanów, 2,9 g błonnika pokarmowego.