Sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami
Lekka sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami to idealna propozycja w okresie wielkanocnym.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 jajko ok. 50 g
- 1 garść sałaty ok. 30 g
- 4 rzodkiewki ok. 80 g
- 2 łyżki kiełków ok. 30 g
- 3 łyżki jogurtu naturalnego ok. 60 g
- 1 łyżeczka musztardy ok. 10 g
- 1 łyżka szczypiorku ok. 10 g
- 1 łyżka płatków migdałów ok. 10 g
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Jajo gotujemy na twardo (ok. 8 min od momentu zagotowania się wody).
- Jajo studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
- Sałatę rwiemy na kawałki.
- Rzodkiewki kroimy w słupki.
- Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie warzywa układamy na talerzu dodajemy jajo, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy kiełkami i prażonymi migdałami.
Uwagi
- Sałatka z jajem, rzodkiewką i migdałami jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit oraz lecytynę, która poprawia koncentrację.
- Jedna porcja naleśników ze szpinakiem i ricottą zawiera 14,2 g białka, 12,7 g tłuszczów, 14,2 g węglowodanów, 4,0 g błonnika pokarmowego.