Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - dietetyk lajdecka turek

Sałatka makaronowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Szpinak i suszone pomidory? Połączenie idealne.
Czas całkowity 30 minut
Posiłek sałatka
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 493 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki
  

  • 3 łyżki makaronu ok. 30 g
  • 5 pomidorków koktajlowych ok. 100 g
  • 2 suszone pomidory z zalewy ok. 40 g
  • 1 mała cebula czerwona ok. 70 g
  • ½ mozzarelli mini ok. 65 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 10 g
  • przyprawy: listki bazylii, oregano, sól i pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Gotujemy makaron.
  • Kroimy pomidory koktajlowe na pół a suszone w paski.
  • Kroimy cebulę w piórka.
  • Łączymy makaron z pomidorami, cebulą, szpinakiem i mozzarellą.
  • Sałatkę skrapiamy oliwą, doprawiamy oregano, szczyptą soli, pieprzu i listkami bazylii.

Uwagi

  • Sałatka makaronowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi, wapń (pochodzący z mozzarelli), który jest składnikiem kości.
  • Jedna porcja sałatki zawiera 23,7 g białka, 27,0 g tłuszczów, 43,7 g węglowodanów, 6,1 g błonnika pokarmowego.
 
 
Słowo kluczowe mozzarella, sałatka, sałatka makaronowa, suszone pomidory, szpinak

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button