Sałatka makaronowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Szpinak i suszone pomidory? Połączenie idealne.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 3 łyżki makaronu ok. 30 g
- 5 pomidorków koktajlowych ok. 100 g
- 2 suszone pomidory z zalewy ok. 40 g
- 1 mała cebula czerwona ok. 70 g
- ½ mozzarelli mini ok. 65 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 10 g
- przyprawy: listki bazylii, oregano, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotujemy makaron.
- Kroimy pomidory koktajlowe na pół a suszone w paski.
- Kroimy cebulę w piórka.
- Łączymy makaron z pomidorami, cebulą, szpinakiem i mozzarellą.
- Sałatkę skrapiamy oliwą, doprawiamy oregano, szczyptą soli, pieprzu i listkami bazylii.
Uwagi
- Sałatka makaronowa ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi, wapń (pochodzący z mozzarelli), który jest składnikiem kości.
- Jedna porcja sałatki zawiera 23,7 g białka, 27,0 g tłuszczów, 43,7 g węglowodanów, 6,1 g błonnika pokarmowego.