Pyry z gzikiem - dietetyk lajdecka turek

Pyry z gzikiem

Pomysł na lekki obiad w innym wydaniu.
Czas przygotowania 1 godzina
Kuchnia polska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 407.1 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 3 sztuki ziemniaków 210 g
  • 1/2 kostki sera twarogowego półtłustego 100 g
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego 180 g
  • 2 łyżki szczypiorku 16 g
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Ziemniaki dokładnie myjemy, owijamy wfolię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok. 50-60 min.
  • Mieszamy ser z jogurtem naturalnym. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i szczypiorkiem.
  • Pyry podajemy z gzikiem.

Uwagi

  • Pieczone pyry z gzikiem są bogate w  wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który buduje kości i zęby.
  • Jedna porcja pieczonych pyr z gzikiem zawiera 31,4 g białka, 8,6 g tłuszczów, 52,2 g węglowodanów i 4,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe obiad, pyry, ser twarogowy, szybkie, ziemniaki

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button