Pyry z gzikiem
Pomysł na lekki obiad w innym wydaniu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 3 sztuki ziemniaków 210 g
- 1/2 kostki sera twarogowego półtłustego 100 g
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego 180 g
- 2 łyżki szczypiorku 16 g
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie myjemy, owijamy wfolię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C ok. 50-60 min.
- Mieszamy ser z jogurtem naturalnym. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i szczypiorkiem.
- Pyry podajemy z gzikiem.
Uwagi
- Pieczone pyry z gzikiem są bogate w wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który buduje kości i zęby.
- Jedna porcja pieczonych pyr z gzikiem zawiera 31,4 g białka, 8,6 g tłuszczów, 52,2 g węglowodanów i 4,8 g błonnika pokarmowego.