Pudding ryżowy z mango
Pudding ryżowy z mlekiem kokosowym, wanilią i mango.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 2 łyżki ryżu arborio ok. 36 g
- ½ łyżeczki masła ok. 3 g
- ½ szklanki wody ok. 125 ml
- 5 łyżek mleka kokosowego ok. 50 ml
- ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
- ziarenka laski wanilii
- ¼ opakowania mrożonego mango ok. 113 g
- 1 łyżka soku z limonki
Sposób przygotowania
- Ryż podsmażamy na maśle.
- Do ryżu dodajemy wodę, mleko kokosowe, cukier, ziarenka laski wanilii i gotujemy do miękkości.
- Mango skrapiamy sokiem z limonki.
- Ryż podajemy z mango.
Uwagi
- Pudding ryżowy z mango jest bogaty w β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja puddingu ryżowego z mango zawiera 4,2 g białka, 13,4 g tłuszczów, 54,1 g węglowodanów, 3,5 g błonnika pokarmowego.