Pomidorowe risotto z ananasem
Lubisz połączenie smaku słonego ze słodkim? Jeżeli tak, to pomidorowe risotto z ananasem jest dla Ciebie!
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 mała cebula ok. 70 g
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego ok. 10 g
- 1 mała marchew ok. 45 g
- ¼ papryki ok. 38 g
- 1 porcja mięsa z piersi kurczaka ok. 150
- ¼ opakowania mrożonego ananasa ok. 112 g
- 1 łyżka natki pietruszki ok. 4 g
- ½ łyżeczki miodu ok. 6 g
- ½ woreczka ryżu parabolicznego ok. 50 g
- ½ opakowania przecieru pomidorowego ok. 250 g
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania
- Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju.
- Do cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie słupki marchew i dusimy kilka minut.
- Do półmiękkiej marchwi dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ponownie dusimy kilka minut
- Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli i pieprzu. Mięso smażymy kilka minut.
- Do warzyw dodajemy ananasa, posiekaną pietruszkę, miód, mięso, przecier pomidorowy i dusimy kilka minut.
- Sos słodko-kwaśny podajemy z ryżem.
Uwagi
- Pomidorowe risotto z ananasem jest bogate w pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, bromelinę (pochodzącą z ananasa), która wspomaga trawienie.
- Jedna pomidorowego risotta z ananasem zawiera 41,6 g białka, 14,0 g tłuszczów, 85,4 g węglowodanów, 9,7 g błonnika pokarmowego.