Podpłomyki z papryką i kukurydzą - dietetyk lajdecka turek

Podpłomyki z papryką i kukurydzą

Podpłomyki z papryką i kukurydzą czyli szybki sposób na pizzę.
Czas całkowity 45 minut
Posiłek obiad
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 515.8 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

ciasto

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 65 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • ¼ łyżeczki soli
  • letnia przegotowana woda

nadzienie

  • ½ papryki ok. 200 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 25 g
  • ½ małej puszki kukurydzy ok. 70 g
  • ½ kulki mozzarelli ok. 63 g
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia
  • 2 garście rukoli ok. 40 g

Sposób przygotowania
 

  • Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy.
  • Kroimy paprykę w kostkę.
  • Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, bazylię, szczyptą soli, cukru i pieprzu.
  • Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto.
  • Naciasto nakładamy sos pomidorowy, paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą.
  • Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min.
  • Podpłomyki podajemy z rukolą.

Uwagi

  • Podpłomyki z papryką i kukurydzą są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja podpłomyków z papryką i kukurydzą zawiera 27,8 g białka, 18,1 g tłuszczów, 67,6 g węglowodanów, 11,1 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe domowa pizza, kukurydza, mozzarella, papryka, podpłomyki

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button