Podpłomyki z papryką i kukurydzą
Podpłomyki z papryką i kukurydzą czyli szybki sposób na pizzę.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
ciasto
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej ok. 65 g
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
- ¼ łyżeczki soli
- letnia przegotowana woda
nadzienie
- ½ papryki ok. 200 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 25 g
- ½ małej puszki kukurydzy ok. 70 g
- ½ kulki mozzarelli ok. 63 g
- przyprawy: sól, cukier, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia
- 2 garście rukoli ok. 40 g
Sposób przygotowania
- Mieszamy wszystkie składniki ciasta i je wyrabiamy.
- Kroimy paprykę w kostkę.
- Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, bazylię, szczyptą soli, cukru i pieprzu.
- Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto.
- Naciasto nakładamy sos pomidorowy, paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą.
- Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min.
- Podpłomyki podajemy z rukolą.
Uwagi
- Podpłomyki z papryką i kukurydzą są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja podpłomyków z papryką i kukurydzą zawiera 27,8 g białka, 18,1 g tłuszczów, 67,6 g węglowodanów, 11,1 g błonnika pokarmowego.