Placuszki z ricottą i owocami
Placuszki z ricottą i owocami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem a rano tylko smażyć.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
Składniki
- ½ opakowania ricotty ok. 125 g
- 1 jajo ok. 50 g
- ⅓ szklanki mleka ok. 45 g
- 1 łyżeczka cukru ok. 5 g
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej ok. 45 g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 40 g
- 1 szklanka owoców leśnych: malin, borówek itp. ok. 120 g
- 1 łyżeczka syropu daktylowego ok. 7 g
- 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g
Sposób przygotowania
- Ricottę łączymyz jajem, mlekiem, cukrem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i olejem.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 1 min. z każdej strony.
- Placuszki podajemy z kleksem jogurtu, owocami, syropem i prażonymi płatkami migdałów.
Uwagi
- Placuszki z ricottą i owocami są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz wapń, który jest składnikiem kości i zębów.
- Jedna porcja placuszków z ricottą i owocami zawiera 26,8 g białka, 28,3 g tłuszczów, 73,1 g węglowodanów, 11,1 g błonnika pokarmowego.