Placuszki z ricottą i owocami - dietetyk lajdecka turek

Placuszki z ricottą i owocami

Placuszki z ricottą i owocami

Placuszki z ricottą i owocami to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem a rano tylko smażyć.
Czas całkowity 20 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 629.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia

Składniki
  

  • ½ opakowania ricotty ok. 125 g
  • 1 jajo ok. 50 g
  • szklanki mleka ok. 45 g
  • 1 łyżeczka cukru ok. 5 g
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej ok. 45 g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 40 g
  • 1 szklanka owoców leśnych: malin, borówek itp. ok. 120 g
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego ok. 7 g
  • 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g

Sposób przygotowania
 

  • Ricottę łączymyz jajem, mlekiem, cukrem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i olejem.
  • Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 1 min. z każdej strony.
  • Placuszki podajemy z kleksem jogurtu, owocami, syropem i prażonymi płatkami migdałów.

Uwagi

  • Placuszki z ricottą i owocami są bogate w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz wapń, który jest składnikiem kości i zębów.
  • Jedna porcja placuszków z ricottą i owocami zawiera 26,8 g białka, 28,3 g tłuszczów, 73,1 g węglowodanów, 11,1 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe placuszki, ricotta

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button