Placuszki z cukinii - dietetyk lajdecka turek

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanym. Podane z sosem tzatziki smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania 30 minut
Posiłek kolacja, obiad, przekąska
Kuchnia polska
Liczba porcji 1 (10 placuszków)
Kalorie w jednej porcji 496.3 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia
  • tarka

Składniki
  

placuszki

  • 1 średnia cukinia 287 g
  • 1 mała cebula 70 g
  • 2 łyżki mąki pszennej 30 g
  • 1 jajko 50 g
  • 2 łyżki koperku 16 g

sos tzatziki

  • ½ ogórka krótkiego szklarniowego 55 g
  • ½ kubka jogurtu naturalnego 90 g
  • 1 ząbek czosnku

przyprawy

  • sól i pieprz

do smażenia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię trzemy na tarce o grubychoczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut.
  • Cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Przygotowujemy sos tzatziki: łączymy tartego na tarce o dużych oczkach ogórka z jogurtem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu.
  • Łączymy przesianą mąkę z jajem, szczyptą soli i pieprzu.
  • Cukinię odciskamy z nadmiaru wody.
  • Cukinię, cebulę i koperek dodajemy do ciasta.
  • Placuszki smażymy na oleju po ok. 2min. z każdej strony.
  • Placuszki podajemy z sosem tzatziki.

Uwagi

  • Placuszki z cukinii są bogate w beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja placuszków z cukinii zawiera 18,6 g białka, 27,7 g tłuszczów, 45,6 g węglowodanów, 5,7 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe cukinia, fit placuszki, placuszki z cukinii, sos tzatizki

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button