Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanym. Podane z sosem tzatziki smakują wyśmienicie.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
- tarka
Składniki
placuszki
- 1 średnia cukinia 287 g
- 1 mała cebula 70 g
- 2 łyżki mąki pszennej 30 g
- 1 jajko 50 g
- 2 łyżki koperku 16 g
sos tzatziki
- ½ ogórka krótkiego szklarniowego 55 g
- ½ kubka jogurtu naturalnego 90 g
- 1 ząbek czosnku
przyprawy
- sól i pieprz
do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g
Sposób przygotowania
- Cukinię trzemy na tarce o grubychoczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut.
- Cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowujemy sos tzatziki: łączymy tartego na tarce o dużych oczkach ogórka z jogurtem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu.
- Łączymy przesianą mąkę z jajem, szczyptą soli i pieprzu.
- Cukinię odciskamy z nadmiaru wody.
- Cukinię, cebulę i koperek dodajemy do ciasta.
- Placuszki smażymy na oleju po ok. 2min. z każdej strony.
- Placuszki podajemy z sosem tzatziki.
Uwagi
- Placuszki z cukinii są bogate w beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja placuszków z cukinii zawiera 18,6 g białka, 27,7 g tłuszczów, 45,6 g węglowodanów, 5,7 g błonnika pokarmowego.