Pizza pełnoziarnista
Bardzo lubisz jeść pizzę i nie chcesz z niej zrezygnować? Wypróbuj przepis na pizzę na spodzie pełnoziarnistym. Dodatki możesz dobrać dowolnie (bez tłustych i kiepskiej jakości wędlin).
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
ciasto
- 75 g mąki pszennej typ 1850
- 175 g mąki pszennej typ 450
- ½ opakowania drożdży suszonych 4 g
- 1 łyżeczka cukru 5 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
- 160 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
dodatki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 75 g
- 100 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
- 1 sztuka papryki czerwonej 150 g
- 1 średnia cebula 150 g
- 1 opakowanie mozzarelli 135 g
- 2 garście rukoli 40 g
przyprawy
- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, oregano
Sposób przygotowania
- Łączymy przesianą mąkę z suszonymi drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką oliwy, wodą, solą i wyrabiamy ciasto kilka minut.
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Przygotowujemy sos: łączymy koncentrat pomidorowy z wodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką oliwy, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
- Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.
- Mozzarellę rozdrabniamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy.
- Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy papryką, cebulą ,mozzarellą, i oregano.
- Pizzę pieczemy w 200 stopniach C ok. 15 min.
- Na pizzę nakładamy rukolę i poprzekrawane pomidorki koktajlowe.
Uwagi
- Pizza pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który działa przeciwnowotworowo, wapń (pochodzący z mozzarelli), który jest składnikiem kości i zębów.
- Jedna porcja pełnoziarnistej pizzy (pół sztuki) zawiera 17,8 g białka, 10,9 g tłuszczów, 58,5 g węglowodanów, 5,8 g błonnika pokarmowego.