Pizza pełnoziarnista - dietetyk lajdecka turek

Pizza pełnoziarnista

Bardzo lubisz jeść pizzę i nie chcesz z niej zrezygnować? Wypróbuj przepis na pizzę na spodzie pełnoziarnistym. Dodatki możesz dobrać dowolnie (bez tłustych i kiepskiej jakości wędlin).
Czas przygotowania 1 godzina 30 minut
Posiłek obiad
Kuchnia włoska
Liczba porcji 4 (2 sztuki)
Kalorie w jednej porcji 389.1 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

ciasto

  • 75 g mąki pszennej typ 1850
  • 175 g mąki pszennej typ 450
  • ½ opakowania drożdży suszonych 4 g
  • 1 łyżeczka cukru 5 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 10 g
  • 160 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli

dodatki

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 75 g
  • 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
  • 1 sztuka papryki czerwonej 150 g
  • 1 średnia cebula 150 g
  • 1 opakowanie mozzarelli 135 g
  • 2 garście rukoli 40 g

przyprawy

  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, oregano

Sposób przygotowania
 

  • Łączymy przesianą mąkę z suszonymi drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką oliwy, wodą, solą i wyrabiamy ciasto kilka minut.
  • Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • Przygotowujemy sos: łączymy koncentrat pomidorowy z wodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżeczką oliwy, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  • Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.
  • Mozzarellę rozdrabniamy.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy.
  • Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy papryką, cebulą ,mozzarellą, i oregano.
  • Pizzę pieczemy w 200 stopniach C ok. 15 min.
  • Na pizzę nakładamy rukolę i poprzekrawane pomidorki koktajlowe.

Uwagi

  • Pizza pełnoziarnista jest bogata w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który działa przeciwnowotworowo, wapń (pochodzący z mozzarelli), który jest składnikiem kości i zębów.
  • Jedna porcja pełnoziarnistej pizzy (pół sztuki) zawiera 17,8 g białka, 10,9 g tłuszczów, 58,5 g węglowodanów, 5,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe domowa pizza, pełnoziarnista pizza, pizza

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button