Piernikowa owsianka z pomarańczą - dietetyk lajdecka turek

Piernikowa owsianka z pomarańczą

W okresie świątecznym ta piernikowa owsianka z pomarańczą to świetne urozmaicenie dla zwykłej owsianki z owocami.
Czas przygotowania 10 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia polska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 413.3 kcal

Składniki
  

  • 5 łyżek płatków owsianych 50 g
  • ½ szklanki mleka 2% 125 ml
  • ¼-½ łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki 1-3 g
  • 1 sztuka pomarańczy 240 g
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich 5 g
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny 5 g

Sposób przygotowania
 

  • Płatki owsiane zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano owsiankę łączymy z przyprawą piernikową.
  • Owsiankę dekorujemy plasterkami pomarańczy, orzechami i żurawiną.

Uwagi

  • Piernikowa owsianka jest bogata w błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja piernikowej owsianki z pomarańczą zawiera 13,2 g białka, 9,6 g tłuszczów, 72,9 g węglowodanów, 8,6 g błonnika pokarmowego.
 
Słowo kluczowe owsianka, owsianka bez gotowania, pierniki, piernikowa owsianka, piernikowa owsianka z pomarańczą, świąteczna owsianka, święta

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button