Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami
Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami to idealne leniwe śniadanie.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych ok. 40 g
- ¾ szklanki mleka ok. 190 ml
- 1 łyżeczka miodu ok. 12 g
- 1 jabłko ok. 200 g
- 1 łyżka migdałów ok. 10 g
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane wsypujemy do małego naczynia żaroodpornego lub dużej kokilki i zalewamy ciepłym mlekiem z dodatkiem miodu.
- Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
- Płatki owsiane posypujemy jabłkiem i cynamonem.
- Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
- Upieczoną owsiankę dekorujemy prażonymi migdałami.
Uwagi
- Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami jest bogata w błonnik pokarmowy który daje uczucie sytości.
- Jedna porcja owsianki z jabłkiem i migdałami zawiera 14,0 g białka, 12,4 g tłuszczów, 71,7 g węglowodanów, 7,8 g błonnika pokarmowego.