Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami - dietetyk lajdecka - dietetyk turek

Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami

Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami

Pieczona owsianka z jabłkiem i migdałami to idealne leniwe śniadanie.
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas całkowity 30 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 1 porcję
Kalorie w jednej porcji 436.2 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 4 łyżki płatków owsianych ok. 40 g
  • ¾ szklanki mleka ok. 190 ml
  • 1 łyżeczka miodu ok. 12 g
  • 1 jabłko ok. 200 g
  • 1 łyżka migdałów ok. 10 g

Sposób przygotowania
 

  • Płatki owsiane wsypujemy do małego naczynia żaroodpornego lub dużej kokilki i zalewamy ciepłym mlekiem z dodatkiem miodu.
  • Jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
  • Płatki owsiane posypujemy jabłkiem i cynamonem.
  • Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-25 min.
  • Upieczoną owsiankę dekorujemy prażonymi migdałami.

Uwagi

  • Pieczona owsianka z jabłkiem i  migdałami jest bogata w błonnik pokarmowy który daje uczucie sytości.
  • Jedna porcja owsianki z jabłkiem i migdałami zawiera 14,0 g białka, 12,4 g tłuszczów, 71,7 g węglowodanów, 7,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe cynamon, jabłka, migdały, miód, owsianka, pieczona owsianka, świąteczna owsianka

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button