Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami - dietetyk lajdecka turek

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i bazylią

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i bazylią

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i bazylią to propozycja w sam raz przed świętami wielkanocnymi.
Czas całkowity 20 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia wegetariańska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 167.7 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki
  

  • 1 jajo ok. 50 g
  • 2 suszone pomidory ok. 40 g
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ok. 10 g

Sposób przygotowania
 

  • Jajo gotujemy na twardo (ok. 8 min. od zagotowania się wody).
  • Jajo studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  • Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
  • Jajo łączymy z suszonymi pomidorami, jogurtem, posiekanymi listkami bazylii, szczyptą soli i pieprzu.

Uwagi

  • Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i bazylią jest bogata w lecytynę (pochodzącą z jaj), która poprawia koncentrację.
  • Jedna porcja pasty jajecznej z suszonymi pomidorami i bazylią zawiera 9,2 g białka, 10,9 g tłuszczów, 10,9 g węglowodanów, 2,4 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe bazylia, jaja, suszone pomidory

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button