Pasta jajeczna z awokado - dietetyk lajdecka turek

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to urozmaicenie od kanapek z szynką i serem. Koniecznie wypróbujcie!
Czas całkowity 15 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Kalorie w jednej porcji 164.2 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki
  

  • 1 jajo ok. 50 g
  • awokado ok. 47 g
  • 1 łyżka soku z cytryny ok. 10 ml
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ok. 10 g
  • 1 łyżka szczypiorku ok. 8 g
  • przyprawy sól i pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Jajo gotujemy na twardo (ok. 8 min. od zagotowania się wody).
  • Jajo studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
  • Awokado obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Jajo łączymy z awokado, jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.

Uwagi

  • Pasta jajeczna z awokado jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
  • Jedna porcja pasty jajecznej z awokado zawiera 8,1 g białka, 12,4 g tłuszczów, 6,1 g węglowodanów, 2,1 g błonnika pokarmowego
Słowo kluczowe awokado, jaja, pasta jajeczna

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button