Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado to urozmaicenie od kanapek z szynką i serem. Koniecznie wypróbujcie!
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 jajo ok. 50 g
- ⅓ awokado ok. 47 g
- 1 łyżka soku z cytryny ok. 10 ml
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego ok. 10 g
- 1 łyżka szczypiorku ok. 8 g
- przyprawy sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Jajo gotujemy na twardo (ok. 8 min. od zagotowania się wody).
- Jajo studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Awokado obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jajo łączymy z awokado, jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Uwagi
- Pasta jajeczna z awokado jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
- Jedna porcja pasty jajecznej z awokado zawiera 8,1 g białka, 12,4 g tłuszczów, 6,1 g węglowodanów, 2,1 g błonnika pokarmowego