Papryka faszerowana soczewicą
Papryka faszerowana soczewicą to połączenie papryki, ryżu, pomidorów, soczewicy i mozzarelli
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
- piekarnik
Składniki
- ½ woreczka ryżu parabolicznego ok. 50 g
- 1 mała cebula ok. 70 g
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ok. 5 g
- 2 łyżki soczewicy czerwonej ok. 30 g
- ½ szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 25 g
- 1 łyżka natki pietruszki ok. 4 g
- 1 duża papryka ok. 230 g
- ½ mozzarelli ok. 65 g
przyprawy
- papryka słodka, oregano, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju.
- Do cebuli dodajemy soczewicę, wodę i dusimy kilka minut.
- Do miękkiej soczewicy dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.
- Soczewicę łączymy z ugotowanym ryżem.
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy.
- Faszerowaną paprykę przykrywamy porwaną mozzarellą.
- Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu żaroodpornym wypełnionym niewielką ilością wody (ok.1/2 szklanki) w 200 stopniach C ok. 40 min. (ok. 10 min. przed końcem pieczenia warto odkryć naczynie, żeby mozzarella się przyrumieniła).
Uwagi
- Papryka faszerowana soczewicą jest bogata w witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, oraz wapń (pochodzący z jogurtu), który buduje kości i zęby.
- Jedna porcja papryki faszerowanej soczewicą zawiera 32,8 g białka, 18,6 g tłuszczów, 85,0 g węglowodanów, 10,4 g błonnika pokarmowego.