Jak skutecznie zmniejszyć masę ciała – opis przypadku

Do gabinetu dietetycznego zgłosiła się 24-letnia pacjentka z nadmierną masą ciała. Podczas pierwszej wizyty zebrano dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny oraz wykonano analizę składu

ciała metodą bioimpedancji elektrycznej przy użyciu analizatora składu ciała InBody230.
Pacjentka zgłosiła, że nie jest zadowolona ze swojej aktualnej masy ciała. W przeszłości nie stosowała diet restrykcyjnych, a dotychczasowe modyfikacje polegały najczęściej na unikaniu jednego z posiłków – kolacji. Pacjentka w czasie wywiadu deklarowała, że nie przyjmuje żadnych leków i suplementów diety. Podczas wizyty zgłaszała często występujące biegunki po spożyciu jajek i żółtego sera.

Pacjentka posiadała aktualne wyniki badań laboratoryjnych, które zostały poddane weryfikacji. Morfologia krwi była prawidłowa. Parametry, takie jak: cholesterol całkowity, OB, kreatynina, TSH, anty TPO, potas i enzymy wątrobowe mieściły się w granicach normy. Glukoza na czczo wynosiła 109,9 mg/dl (norma: 70-100 mg/dl).

Masa ciała pacjentki podczas pierwszej wizyty wynosiła 75 kg, a BMI – 31,6 kg/m2. Badanie składu ciała wykazało 44,2% zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Ilość tkanki tłuszczowej w stosunku do przyjętych norm była zbyt duża o 16,4 kg. Po wykonaniu analizy podskórnej tkanki tłuszczowej brzusznej i wisceralnej tkanki tłuszczowej za pomocą bioimpedancji elektrycznej wykazano, że oba te parametry są podwyższone. Zawartość tkanki mięśniowej była prawidłowa. Ustaliłyśmy główne cele dietoterapii:

  • zmiana nawyków żywieniowych,
  • redukcja 15 kg tkanki tłuszczowej w ciągu 8 miesięcy.

Pacjentka w czasie pierwszej wizyty deklarowała, że nie korzysta z aktywnych form wypoczynku. Kobieta pracuje jako sprzedawca w godzinach 9:00-19:00.

Wywiad żywieniowy wykazał, że pacjentka spożywa 3 posiłki dziennie. Chętnie włącza do diety warzywa, owoce oraz pieczywo pełnoziarniste. Zdarza jej się zjadać dania typu fast food oraz parówki. 3 razy w tygodniu spożywa także coś słodkiego. Pacjentka wypija ok. 2 litry płynów dziennie, w tym wodę, herbatę słodzoną łyżeczką cukru i napoje.

Pacjentce zaproponowano dietę odchudzającą o wartości energetycznej 1450 kcal. Dieta charakteryzowała się zawartością białka na poziomie 22%, tłuszczu 30% i węglowodanów na poziomie 48%. Wprowadzono 5 posiłków dziennie. W diecie znalazła się większa ilość warzyw i owoców. Do diety wprowadzono zdrowsze zamienniki klasycznych fast foodów oraz słodyczy. Zgodnie z preferencjami smakowymi w diecie nie znalazły się produkty takie jak: kasza, awokado, szparagi, kefir, maślanka, mozzarella. Zalecono także zwiększenie aktywności fizycznej do 2- 3 razy tygodniowo. Określono również częstotliwość spotkań z dietetykiem – 1 miesięcznie. Pacjentka zadeklarowała, że jest całkowicie gotowa na zmianę (w skali od 1-10 wybrała 10, gdzie 1 oznaczało całkowitą niegotowość, a 10 całkowitą gotowość).

Pacjentka przez cały okres współpracy zwiększyła aktywność fizyczną do 3 razy tygodniowo. Kobieta zwiększyła również ilość posiłków do 5 dziennie, co sprawiło, że przestała podjadać cukierki. Do codziennego jadłospisu udało się wprowadzić więcej warzyw i owoców. Pacjentka zamieniła słodycze na desery z dodatkiem owoców i jogurtu naturalnego a fast foody na pełnowartościowe potrawy. Udało się także zamienić napoje na wodę oraz zrezygnować ze słodzenia herbaty. Kobieta nie była głodna w trakcie stosowania diety oraz nie miała problemów z przygotowywaniem potraw.

Po okresie 4 miesięcy stosowania diety i uwzględnienia dodatkowej aktywności fizycznej udało się zredukować tkankę tłuszczową o 6,4 kg, co określono na podstawie ponownie wykonanej analizy składu ciała. Wzrósł udział masy mięśniowej oraz doszło do poprawy nawodnienia organizmu. Zmniejszyła się także ilość podskórnej tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha i wisceralnej tkanki tłuszczowej. Pacjentka w tym czasie ponownie wykonała badania krwi – stężenie glukozy obniżyło się do 99 mg/dl. Kobieta zgłosiła także poprawę samopoczucia pod wpływem stosowanej diety.

Podjęte postępowanie dietetyczne jest kontynuowane, nadal stosowana jest dieta o obniżonej kaloryczności, na bieżąco dokonywane są pewne modyfikacje produktów i potraw. Pacjentka deklaruje utrzymanie aktywności fizycznej.

Poniżej przedstawiam kilka dni z zaproponowanego jadłospisu 1450 kcal.

 

Pacjentka wyraziła zgodę na opisanie jej historii.

Dodaj komentarz

Call Now Button