Owocowa przyjemność
Owocowy deser z dodatkiem granoli czekoladowej.
Składniki
- ¼ opakowania mango mrożonego lub pulpy mango bez cukru ok. 113 g
- 1 kubek jogurtu naturalnego ok. 180 g
- 2 łyżki domowej granoli czekoladowej ok. 30 g
- ¼ szklanki malin ok. 60 g
- ¼ szklanki jagód ok. 40 g
- 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g
Sposób przygotowania
- Mango miksujemy na gładki mus.
- Maliny rozgniatamy widelcem.
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Na spód szklanki wkładamy zmiksowane mango, następnie 1/3 kubka jogurtu, granolę, 1/3 kubka jogurtu, maliny, 1/3 kubka jogurtu, jagody i migdały.
Uwagi
- Owocowa przyjemność jest bogata w witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, β-karoten (pochodzący z mango), który również jest antyoksydantem.
- Jedna porcja owocowej przyjemności zawiera 13,8 g białka, 10,6 g tłuszczów, 63,4 g węglowodanów, 9,6 g błonnika pokarmowego.