Omlet owsiany z owocami
Omlet owsiany z owocami to prawdziwy śniadaniowy sztos.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
Składniki
- 3 łyżki płatków owsianych ok. 30 g
- 2 jaja ok. 100 g
- ½ banana ok. 58 g
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego ok. 2 g
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 40 g
- owoce: truskawki, borówki, maliny ok. 100 g
- 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g
- 1 łyżeczka syropu daktylowego ok. 7 g
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane blendujemy.
- Do płatków owsianych dodajemy jajka, pół banana i ponownie blendujemy.
- Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem.
- Omlet smażmy na małym ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min aż masa się zetnie (po ok. 3 min. omlet przewracamy na drugą stronę).
- Omlet podajemy z jogurtem, pokrojonymi owocami, prażonymi płatkami migdałów oraz syropem daktylowym.
Uwagi
- Omlet owsiany z owocami jest bogaty w pełnowartościowe białko (pochodzące z jaja), które pełni funkcję budulcową, lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- Jedna porcja omletu owsianego z owocami zawiera 20,3 g białka, 18,3 g tłuszczów, 51,6 g węglowodanów, 5,7 g błonnika pokarmowego.