Omlet owsiany z owocami - dietetyk lajdecka turek

Omlet owsiany z owocami

Omlet owsiany z owocami to prawdziwy śniadaniowy sztos.
Czas całkowity 15 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 440.5 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia

Składniki
  

  • 3 łyżki płatków owsianych ok. 30 g
  • 2 jaja ok. 100 g
  • ½ banana ok. 58 g
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego ok. 2 g
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ok. 40 g
  • owoce: truskawki, borówki, maliny ok. 100 g
  • 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego ok. 7 g

Sposób przygotowania
 

  • Płatki owsiane blendujemy.
  • Do płatków owsianych dodajemy jajka, pół banana i ponownie blendujemy.
  • Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem.
  • Omlet smażmy na małym ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min aż masa się zetnie (po ok. 3 min. omlet przewracamy na drugą stronę).
  • Omlet podajemy z jogurtem, pokrojonymi owocami, prażonymi płatkami migdałów oraz syropem daktylowym.

Uwagi

  • Omlet owsiany z owocami jest bogaty w pełnowartościowe białko (pochodzące z jaja), które pełni funkcję budulcową, lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
  • Jedna porcja omletu owsianego z owocami zawiera 20,3 g białka, 18,3 g tłuszczów, 51,6 g węglowodanów, 5,7 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe jaja, omlet owsiany, owoce, płatki owsiane

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button