Muszle zapiekane z riccottą - dietetyk turek lajdecka

Muszle zapiekane z ricottą

Muszle zapiekane z ricottą to świetna propozycja dla osób chcących zmniejszyć spożycie mięsa w diecie.
Czas przygotowania 50 minut
Posiłek obiad
Kuchnia włoska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 566.9 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 50 g muszli makaronowych
  • ½ opakowania przecieru pomidorowego 250 g
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ opakowania ricotty 60 g
  • ¼ kuli mozzarelli 32 g
  • 4 łyżki parmezanu 32 g

przyprawy

  • zioła prowansalskie, sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania
 

  • Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Przecier pomidorowy doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  • Przygotowujemy nadzienie: łączymy ricottę z porwaną mozzarellą i 2 łyżkami parmezanu.
  • Nadziewamy ugotowane muszle makaronowe.
  • Przecier pomidorowy przelewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy muszle makaronowe i całość posypujemy resztą parmezanu.
  • Muszle pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min.

Uwagi

  • Muszle zapiekane z ricottą są bogate w wapń (pochodzący z serów), który jest składnikiem kości i zębów oraz likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja muszli zapiekanych z ricottą zawiera 34,4 g białka, 23,3 g tłuszczów, 58,5 g węglowodanów, 5,1 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe bazylia, makaron, mozzarella, parmezan, pomidory, ricotta

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button