Muffiny marchewkowe z orzechami
Muffiny marchewkowe z orzechami pachnące wanilią i cynamonem.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- piekarnik
Składniki
- 1 średnia marchew ok. 105 g
- 1 małe jajo ok. 40 g
- 1 łyżka masła orzechowego ok. 20 g
- ½ szklanki mleka 2% ok. 125 ml
- 5 łyżek oleju rzepakowego ok. 50 ml
- ½ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 78 g
- ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki cukru ok. 60 g
- 1 łyżeczka cukru z wanilią ok. 5 g
- ½ łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek orzechów włoskich ok. 50 g
Sposób przygotowania
- Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Mieszamy jajko, masło orzechowe, mleko i olej.
- Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i część posiekanych orzechów.
- Łączymy składniki suche z mokrymi, marchewką i delikatnie mieszamy.
- Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
- Muffiny posypujemy resztą orzechów i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.
Uwagi
- Muffiny marchewkowe z orzechami są bogate w błonnik pokarmowy który daje uczucie sytości.
- Jedna muffinka marchewkowa z orzechami zawiera 6,5 g białka, 16,4 g tłuszczów, 32,8 g węglowodanów, 2,9 g błonnika pokarmowego.