Muffiny marchewkowe z orzechami - dietetyk lajdecka turek

Muffiny marchewkowe z orzechami

Muffiny marchewkowe z orzechami pachnące wanilią i cynamonem.
Czas całkowity 1 godzina
Posiłek deser
Kuchnia fit
Liczba porcji 6
Kalorie w jednej porcji 298.2 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • piekarnik

Składniki
  

  • 1 średnia marchew ok. 105 g
  • 1 małe jajo ok. 40 g
  • 1 łyżka masła orzechowego ok. 20 g
  • ½ szklanki mleka 2% ok. 125 ml
  • 5 łyżek oleju rzepakowego ok. 50 ml
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 78 g
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanki cukru ok. 60 g
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią ok. 5 g
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek orzechów włoskich ok. 50 g

Sposób przygotowania
 

  • Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  • Mieszamy jajko, masło orzechowe, mleko i olej.
  • Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i część posiekanych orzechów.
  • Łączymy składniki suche z mokrymi, marchewką i delikatnie mieszamy.
  • Foremki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do ¾ wysokości.
  • Muffiny posypujemy resztą orzechów i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.

Uwagi

  • Muffiny marchewkowe z orzechami są bogate w błonnik pokarmowy który daje uczucie sytości.
  • Jedna muffinka marchewkowa z orzechami zawiera 6,5 g białka, 16,4 g tłuszczów, 32,8 g węglowodanów, 2,9 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe cynamon, marchewka, masło orzechowe, muffiny, muffiny marchewkowe, orzechy, wanilia

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button