Miniszarlotka w szklance
Miniszarlotka w szklance to połączenie domowych ciasteczek owsianych z duszonym jabłkiem i miodowym jogurtem. Wszystkie składniki umieszczamy warstwowo w szklance.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 średnie jabłko ok. 188 g
- 1 szczypta cynamonu
- 1 domowe ciasteczko owsiane ok. 15 g
- ½ małego kubka jogurtu naturalnego ok. 90 g
- ½ łyżeczki miodu ok. 6 g
Sposób przygotowania
- Jabłko obieramy, kroimy na cząstki i dusimy z dodatkiem cynamonu.
- Ciastko kruszymy.
- Jogurt łączymy z miodem.
- W szklance umieszczany pokruszone ciastko, przestudzone jabłko i jogurt.
Uwagi
- Miniszarlotka w szklance jest bogata w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości oraz wapń (pochodzący z jogurtu), który buduje kości i zęby.
- Jedna porcja miniszarlotki w szklance zawiera 6,3 g białka, 7,0 g tłuszczów, 41,4 g węglowodanów, 5,6 g błonnika pokarmowego.