Miniszarlotka w szklance - dietetyk lajdecka turek

Miniszarlotka w szklance

Miniszarlotka w szklance to połączenie domowych ciasteczek owsianych z duszonym jabłkiem i miodowym jogurtem. Wszystkie składniki umieszczamy warstwowo w szklance.
Czas przygotowania 20 minut
Posiłek deser
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 242 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki
  

  • 1 średnie jabłko ok. 188 g
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 domowe ciasteczko owsiane ok. 15 g
  • ½ małego kubka jogurtu naturalnego ok. 90 g
  • ½ łyżeczki miodu ok. 6 g

Sposób przygotowania
 

  • Jabłko obieramy, kroimy na cząstki i dusimy z dodatkiem cynamonu.
  • Ciastko kruszymy.
  • Jogurt łączymy z miodem.
  • W szklance umieszczany pokruszone ciastko, przestudzone jabłko i jogurt.

Uwagi

  • Miniszarlotka w szklance jest bogata w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości oraz wapń (pochodzący z jogurtu), który buduje kości i zęby.
  • Jedna porcja miniszarlotki w szklance zawiera 6,3 g białka, 7,0 g tłuszczów, 41,4 g węglowodanów, 5,6 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe ciasteczkaowsiane, cynamon, jabłka, jogurtnaturalny, miniszarlotka, miód, miodowyjogurt, szarlotka

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button