Micha z hummusem - dietetyk lajdecka turek

Micha z hummusem

Masz już dość jedzenia mięsa? Micha z hummusem to świetna alternatywa. Dodatkowo prosta i szybka w przygotowaniu.
Czas przygotowania 30 minut
Kuchnia arabska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 446.2 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek
  • obieraczka do warzyw

Składniki
  

  • 1/2 woreczka kaszy bulgur 50 g
  • 1 mała marchew 45 g
  • 1/2 sztuki ogórka szklarniowego 55 g
  • 1/2 małego pomidora 50 g
  • 1 garść roszponki 30 g
  • 1/2 opakowania hummusu paprykowego 80 g
  • 1 łyżka orzechów arachidowych 10 g

Sposób przygotowania
 

  • Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki).
  • Ogórka i paprykę kroimy na słupki w pomidora w półksiężyce.
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu i całość posypujemy orzechami.

Uwagi

  • Micha z hummusem jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
  • Jedna porcja michy z hummusem zawiera 17,2 g białka, 20,9 g tłuszczów, 55,9 g węglowodanów, 16,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe hummus, kasza bulgur, micha z hummusem, obiad bez mięsa, obiad wege, szybki obiad, wegetariański obiad

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button