Micha z hummusem
Masz już dość jedzenia mięsa? Micha z hummusem to świetna alternatywa. Dodatkowo prosta i szybka w przygotowaniu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
- obieraczka do warzyw
Składniki
- 1/2 woreczka kaszy bulgur 50 g
- 1 mała marchew 45 g
- 1/2 sztuki ogórka szklarniowego 55 g
- 1/2 małego pomidora 50 g
- 1 garść roszponki 30 g
- 1/2 opakowania hummusu paprykowego 80 g
- 1 łyżka orzechów arachidowych 10 g
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obieramy i przygotowujemy wstążki (przy pomocy obieraczki).
- Ogórka i paprykę kroimy na słupki w pomidora w półksiężyce.
- Wszystkie składniki układamy na talerzu i całość posypujemy orzechami.
Uwagi
- Micha z hummusem jest bogata w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
- Jedna porcja michy z hummusem zawiera 17,2 g białka, 20,9 g tłuszczów, 55,9 g węglowodanów, 16,8 g błonnika pokarmowego.