Makaron z pomidorami i grana padano
Makaron z pomidorami i grana padano czyli prosty i szybki przepis na obiad.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 mała cebula ok. 70 g
- ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 10 g
- 2 średnie pomidory malinowe ok. 300 g
- 1 ząbek czosnku
- porcja makaronu ok. 70 g
- 1 łyżka tartego grana padano ok. 8 g
- przyprawy: listki bazylii, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oliwie.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory, listki bazylii, sól, pieprz i smażymy kilkanaście minut.
- Makaron gotujemy al dente.
- Makaron podajemy z pomidorami i posypujemy tartym serem.
Uwagi
- Makaron z pomidorami i grana padano jest bogaty w likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja makaronu z pomidorami i grana padano zawiera 15,0 g białka, 14,5 g tłuszczów, 73,5 g węglowodanów, 6,6 g błonnika pokarmowego.
Pycha!