Makaron z pomidorami i grana padano - dietetyk lajdecka turek

Makaron z pomidorami i grana padano

Makaron z pomidorami i grana padano czyli prosty i szybki przepis na obiad.
5 od 1 głosować
Czas całkowity 30 minut
Posiłek obiad
Kuchnia włoska
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 463.9 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek

Składniki
  

  • 1 mała cebula ok. 70 g
  • ½ łyżeczki cukru ok. 3 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 10 g
  • 2 średnie pomidory malinowe ok. 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • porcja makaronu ok. 70 g
  • 1 łyżka tartego grana padano ok. 8 g
  • przyprawy: listki bazylii, sól i pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oliwie.
  • Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory, listki bazylii, sól, pieprz i smażymy kilkanaście minut.
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Makaron podajemy z pomidorami i posypujemy tartym serem.

Uwagi

  • Makaron z pomidorami i grana padano jest bogaty w likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja makaronu z pomidorami i grana padano zawiera 15,0 g białka, 14,5 g tłuszczów, 73,5 g węglowodanów, 6,6 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe bazylia, grana padano, makaron, makaron z pomidorami, pomidory, sos pomidorowy

1 komentarz do wpisu “Makaron z pomidorami i grana padano”

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button