Makaron z pietruszkowym pesto
Makaron z pietruszkowym pesto to alternatywa dla dań mięsnych. Wystarczy natka pietruszki, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika, parmezan i gotowe.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- blender
- garnek
Składniki
- 1/2 pęczka natki pietruszki 20 g
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka nasion słonecznika 10 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu 16 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 75 g makaronu
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych 100 g
Sposób przygotowania
- Blendujemy natkę pietruszki z listkami bazylii, prażonymi nasionami słonecznika, czosnkiem, parmezanem i oliwą.
- Pesto doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
- Pesto łączymy z ugotowanym makaronem.
- Makaron dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Uwagi
- Makaron z pietruszkowym pesto jest bogaty w błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
- Jedna porcja makaronu z pietruszkowym pesto zawiera 19,0 g białka, 31,7 g tłuszczów, 61,8 g węglowodanów, 4,9 g błonnika pokarmowego.