Łosoś miodowo-cytrynowy
Łosoś miodowo-cytrynowy to orzeźwiająca propozycja dla wielbicieli ryby
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
- garnek
Składniki
- filet z łososia ok. 150 g
- 1 łyżeczka miodu ok. 12 g
- 2 łyżeczki soku z cytryny ok. 10 ml
- ½ woreczka ryżu parabolicznego ok. 50 g
- ¼ opakowania mrożonego ananasa ok. 113 g
- ½ ogórka krótkiego szklarniowego ok. 55 g
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej ok. 45 g
- przyprawy: listki mięty, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Filet z łososia marynujemy w miodzie, soku z cytryny i smażymy bez dodatku tłuszczu.
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Ananasa rozmrażamy.
- Ogórka kroimy w kostkę.
- Łączymy ryż z ananasem, sokiem powstałym w czasie rozmrażania ananasa, ogórkiem, kukurydzą, sokiem z cytryny i listkami mięty.
- Łososia podajemy z sałatką ryżową.
Uwagi
- Łosoś miodowo-cytrynowy jest bogaty w kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie.
- Jedna porcja łososia miodowo-cytrynowego zawiera 36,3 g białka, 21,3 g tłuszczów, 74,7 g węglowodanów, 3,7 g błonnika pokarmowego.