Kotlety z ciecierzycy na pure musztardowym z sałatką
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na kotlety z ciecierzycy na pure musztardowym z sałatką. Standardowo wszystko wrzucamy do malaksera.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- blender
- piekarnik⅓
Składniki
kotlety z ciecierzycy
- ⅓ puszki ciecierzycy 80 g
- 2 łyżki tartego parmezanu 16 g
- 2 łyżki natki pietruszki 8 g
- 1 mała cebula 70 g
- sól i pieprz
pure musztardowe
- 3 ziemniaki 210 g
- 1 łyżeczka masła 5 g
- 1 łyżka mleka 12 g
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej 10 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
sałatka
- 1 garść rukoli 20 g
- 1 mały pomidor 100 g
- ½ ogórka szklarniowego 55 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Blendujemy odsączoną ciecierzycę z tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, obraną cebulą, szczyptą soli i pieprzu.
- Z przygotowanej masy formujemy kotleciki (najłatwiej zwilżonymi wodą dłońmi).
- Kotleciki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oliwy i pieczemy w 180 stopniach C ok. 20 min (po ok. 10min przewracamy kotleciki na drugą stronę).
- Ziemniaki obieramy, gotujemy i rozgniatamy praską z dodatkiem masła, mleka i musztardy francuskiej.
- Pomidora kroimy w półksiężyce a ogórka w słupki. Warzywa układamy na rukoli, skrapiamy łyżeczką oliwy i posypujemy ziołami.
- Kotleciki podajemy na pure musztardowym z sałatką.
Uwagi
- Kotlety z ciecierzycy na pure musztardowym z sałatką są bogate w białko (pochodzące z ciecierzycy), które pełni funkcję budulcową.
- Jedna porcja kotletów z ciecierzycy na pure musztardowym z sałatką zawiera 20,7 g białka, 23,2 g tłuszczów, 69,1 g węglowodanów, 13,0 g błonnika pokarmowego.