Kopytka w sosie pomidorowym - dietetyk lajdecka turek

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Kopytka z mąki pełnoziarnistej w sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą.
Czas całkowity 1 godzina 10 minut
Posiłek obiad
Kuchnia wegetariańska
Liczba porcji 2
Kalorie w jednej porcji 674.1 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • garnek
  • piekarnik

Składniki
  

  • 2 małe cebule ok. 140 g
  • 1 łyżeczka cukru ok. 5 g
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego ok. 10 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego – passaty ok. 500 g
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 małe jajo ok. 40 g
  • 1 kulka mozzarelli ok. 135 g
  • przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka,bazylia, sól i pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
  • Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, paprykę słodką, bazylię, sól,pieprz i dusimy kilkanaście minut.
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, rozgniatamy praską i studzimy.
  • Łączymy ziemniaki z przesianą mąką, jajem, szczypta soli i wyrabiamy ciasto.
  • Stolnicę oprószamy mąką i formujemy wałeczek.
  • Wałeczek dzielimy na prostokąty o długości 1,5-2 cm.
  • Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Kopytka łączymy z sosem pomidorowym, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujmy porwaną mozzarellą i zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15-20 min.

Uwagi

  • Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą są bogate w likopen (pochodzący z pomidorów), który również jest antyoksydantem.
  • Jedna porcja kopytek w sosie pomidorowym z mozzarellą zawiera 31,2 g białka, 17,9 g tłuszczów, 103,2 g węglowodanów, 13,6 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe kopytka, mozzarella, sos pomidorowy

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button