Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Kopytka z mąki pełnoziarnistej w sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
- piekarnik
Składniki
- 2 małe cebule ok. 140 g
- 1 łyżeczka cukru ok. 5 g
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego ok. 10 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 kartonik przecieru pomidorowego – passaty ok. 500 g
- 500 g ziemniaków
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 małe jajo ok. 40 g
- 1 kulka mozzarelli ok. 135 g
- przyprawy: płatki drożdżowe, papryka słodka,bazylia, sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem cukru na oleju.
- Dodajemy do cebuli wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przecier pomidorowy, płatki drożdżowe, paprykę słodką, bazylię, sól,pieprz i dusimy kilkanaście minut.
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, rozgniatamy praską i studzimy.
- Łączymy ziemniaki z przesianą mąką, jajem, szczypta soli i wyrabiamy ciasto.
- Stolnicę oprószamy mąką i formujemy wałeczek.
- Wałeczek dzielimy na prostokąty o długości 1,5-2 cm.
- Kopytka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
- Kopytka łączymy z sosem pomidorowym, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujmy porwaną mozzarellą i zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15-20 min.
Uwagi
- Kopytka w sosie pomidorowym z mozzarellą są bogate w likopen (pochodzący z pomidorów), który również jest antyoksydantem.
- Jedna porcja kopytek w sosie pomidorowym z mozzarellą zawiera 31,2 g białka, 17,9 g tłuszczów, 103,2 g węglowodanów, 13,6 g błonnika pokarmowego.