Kokosowy pudding chia z owocami leśnymi
Kokosowy pudding chia z owocami leśnymi to idealne II śniadanie.
Składniki
- 2 łyżki nasion chia ok. 20 g
- ½ szklanki mleka 2% ok. 125 ml
- 2 łyżki mleka kokosowego ok. 20 ml
- 1 szklanka owoców leśnych np. maliny, borówki, jagody ok. 120 g
Sposób przygotowania
- Mleko mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na noc do lodówki.
- Podgrzewamy mleko kokosowe i łaczymy z chia.
- Chia przekładamy do pucharka i dekorujemy owocami leśnymi.
Uwagi
- Kokosowy pudding chia z owocami leśnymi jest bogaty w błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie.
- Jedna porcja kokosowego puddingu z nasion chia z owocami leśnymi zawiera 9,2 g białka, 13,3 g tłuszczów, 31,0 g węglowodanów, 12,3 g błonnika pokarmowego.