Kaszka manna z musem truskawkowym
Kaszka manna z musem truskawkowym to niby zwykła kaszka manna, ale jest naprawdę pyszna
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- garnek
Składniki
- 1 szklanka mleka 2% lub roślinnego ok. 250 ml
- ziarenka laski wanilii
- 3 łyżki kaszy manny ok. 45 g
- 5 średnich truskawek (mogą być mrożone) ok. 75 g
- 1 łyżeczka płatków migdałów ok. 5 g
- ½ łyżeczki miodu ok. 6 g
Sposób przygotowania
- Mieszamy mleko z ziarenkami laski wanilii, kaszą manną i gotujemy ok. 3-5min.
- Truskawki miksujemy na gładki mus.
- Kaszę mannę dekorujemy musem truskawkowym, prażonymi płatkami migdałów i miodem.
Uwagi
- Kaszka manna z musem truskawkowym jest bogata w witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja kaszki manny z musem truskawkowym zawiera 14,0 g białka, 8,4 g tłuszczów, 58,0 g węglowodanów, 3,1 g błonnika pokarmowego.