Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką
Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką to szybki, smaczny i prosty pomysł na obiad.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia
- garnek
Składniki
- 2 ziemniaki ok. 140 g
- 1 szklanka kalafiora ok. 100 g
- 3 łyżeczki masła ok. 15 g
- 2 marchewki ok. 210 g
- ½ łyżeczki miodu ok. 6 g
- 2 jaja ok. 100 g
- 1 łyżeczka koperku ok. 3 g
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 15 min.
- Do półmiękkich ziemniaków dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 15 min.
- Ziemniaki z kalafiorem odcedzamy i blendujemy z łyżeczką masła, szczyptą soli.
- Marchew obieramy i gotujemy ok. 20 min.
- Marchew przekrawamy na pół i podsmażamy na łyżeczce masła z miodem.
- Rozgrzewamy łyżeczkę masła na patelni.
- Na patelnię wybijamy jaja, oprószamy szczyptą soli, pieprzu i smażymy pod przykryciem aż do ścięcia się białka.
- Jajka sadzone podajemy na puree kalafiorowym z glazurowaną marchewką.
- Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Uwagi
- Jajka sadzone na puree kalafiorowym z marchewką jest bogate w β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i glukozynolany (pochodzące z kalafiora), które również działają przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja jajek sadzonych na puree kalafiorowym z marchewką zawiera 20,1 g białka, 22,8 g tłuszczów, 53,4 g węglowodanów, 13,0 g błonnika pokarmowego.