Grzanki z ricottą i truskawkami
Słodkie śniadanie? Dlaczego nie! W końcu sezon na truskawki w pełni.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- patelnia lub piekarnik, lub toster
Składniki
- 2 kromki chleba razowego ok. 60 g
- 10 truskawek ok. 150 g
- ¼ opakowania ricotty ok. 63 g
- tarta skórka z cytryny
Sposób przygotowania
- Pieczywo podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku, lub w tosterze.
- Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
- Grzanki smarujemy ricottą i dekorujemy truskawkami oraz skórką tartą z cytryny.
Uwagi
- Grzanki z ricottą i truskawkami są bogate w pełnowartościowe białko (pochodzące z ricotty), które pełni funkcję budulcową, witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem.
- Jedna porcja grzanek z ricottą i truskawkami zawiera 10,9 g białka, 8,0 g tłuszczów, 46,0 g węglowodanów, 6,8 g błonnika pokarmowego.