Grzanki z ricottą i truskawkami - dietetyk lajdecka turek

Grzanki z ricottą i truskawkami

Słodkie śniadanie? Dlaczego nie! W końcu sezon na truskawki w pełni.
Czas całkowity 10 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 1
Kalorie w jednej porcji 286.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • patelnia lub piekarnik, lub toster

Składniki
  

  • 2 kromki chleba razowego ok. 60 g
  • 10 truskawek ok. 150 g
  • ¼ opakowania ricotty ok. 63 g
  • tarta skórka z cytryny

Sposób przygotowania
 

  • Pieczywo podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku, lub w tosterze.
  • Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
  • Grzanki smarujemy ricottą i dekorujemy truskawkami oraz skórką tartą z cytryny.

Uwagi

  • Grzanki z ricottą i truskawkami są bogate w pełnowartościowe białko (pochodzące z ricotty), które pełni funkcję budulcową, witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem.
  • Jedna porcja grzanek z ricottą i truskawkami zawiera 10,9 g białka, 8,0 g tłuszczów, 46,0 g węglowodanów, 6,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe chleb razowy, cytryna, grzanki, ricotta, truskawki

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button