Granola bananowo-czekoladowa
Granola bananowo-czekoladowa to świetny dodatek do jogurtu.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- blender
- piekarnik
Składniki
- 2 dojrzałe banany ok. 230 g
- 2 łyżeczki kakao ok. 10 g
- 3 szklanki płatków owsianych ok. 330 g
- 5 łyżek orzechów nerkowca ok. 50 g
- ½ tabliczki deserowej czekolady ok. 50 g
Sposób przygotowania
- Banana miksujemy z dodatkiem kakao.
- Banana łączymy z płatkami owsianymi.
- Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Granolę pieczemy w 120 stopniach C (termoobieg) przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
- Do granoli dodajemy posiekane orzechy i czekoladę.
Uwagi
- Granola bananowo-czekoladowa jest bogata w błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja granoli bananowo-czekoladowej zawiera 5,5 g białka, 6,3 g tłuszczów, 33,5 g węglowodanów, 3,0 g błonnika pokarmowego.