Granola bananowo-czekoladowa - dietetyk lajdecka turek

Granola bananowo-czekoladowa

Granola bananowo-czekoladowa

Granola bananowo-czekoladowa to świetny dodatek do jogurtu.
Czas całkowity 40 minut
Posiłek śniadanie
Kuchnia fit
Liczba porcji 10
Kalorie w jednej porcji 205.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • blender
  • piekarnik

Składniki
  

  • 2 dojrzałe banany ok. 230 g
  • 2 łyżeczki kakao ok. 10 g
  • 3 szklanki płatków owsianych ok. 330 g
  • 5 łyżek orzechów nerkowca ok. 50 g
  • ½ tabliczki deserowej czekolady ok. 50 g

Sposób przygotowania
 

  • Banana miksujemy z dodatkiem kakao.
  • Banana łączymy z płatkami owsianymi.
  • Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Granolę pieczemy w 120 stopniach C (termoobieg) przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać).
  • Do granoli dodajemy posiekane orzechy i czekoladę.

Uwagi

  • Granola bananowo-czekoladowa jest bogata w błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, potas (pochodzący z bananów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja granoli bananowo-czekoladowej zawiera 5,5 g białka, 6,3 g tłuszczów, 33,5 g węglowodanów, 3,0 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe banan, czekolada, granola, płatki owsiane

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button