Gofry z owocami leśnymi
Gofry z owocami leśnymi czyli powrót do lata.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- gofrownica
Składniki
- ¼ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 39 g
- ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo ok. 50 g
- 1 łyżka cukru waniliowego ok. 10 g
- ⅓ szklanki mleka 2% ok. 75 ml
- ⅓ szklanki wody gazowanej ok. 75 ml
- ¼ szklanki oleju rzepakowego ok. 54 g
- 1 kubek jogurtu naturalnego ok. 180 g
- 3 szklanki owoców leśnych: malin, jagód, borówek ok. 370 g
- 1 łyżeczka cukru pudru ok. 5 g
Sposób przygotowania
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
- Łączymy mąkę z jajem, cukrem, mlekiem, wodą gazowaną i olejem.
- Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry.
- Gofry studzimy na kratce.
- Gofry podajemy z jogurtem, owocami i cukrem pudrem.
Uwagi
- Gofry z owocami leśnymi są bogate w błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i owoców), który daje uczucie sytości, witaminę C (pochodzącą z owoców), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- Jedna porcja gofrów z owocami leśnymi zawiera 5,3 g białka, 11,2 g tłuszczów, 25,4 g węglowodanów, 3,8 g błonnika pokarmowego.