Gofry z owocami leśnymi- dietetyk lajdecka turek

Gofry z owocami leśnymi

Gofry z owocami leśnymi

Gofry z owocami leśnymi czyli powrót do lata.
Czas całkowity 30 minut
Posiłek deser
Kuchnia fit
Liczba porcji 6
Kalorie w jednej porcji 215.4 kcal

Sprzęt, który będzie Ci potrzebny

  • gofrownica

Składniki
  

  • ¼ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 39 g
  • ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo ok. 50 g
  • 1 łyżka cukru waniliowego ok. 10 g
  • szklanki mleka 2% ok. 75 ml
  • szklanki wody gazowanej ok. 75 ml
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego ok. 54 g
  • 1 kubek jogurtu naturalnego ok. 180 g
  • 3 szklanki owoców leśnych: malin, jagód, borówek ok. 370 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru ok. 5 g

Sposób przygotowania
 

  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
  • Łączymy mąkę z jajem, cukrem, mlekiem, wodą gazowaną i olejem.
  • Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry.
  • Gofry studzimy na kratce.
  • Gofry podajemy z jogurtem, owocami i cukrem pudrem.

Uwagi

  • Gofry z owocami leśnymi są bogate w błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i owoców), który daje uczucie sytości, witaminę C (pochodzącą z owoców), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
  • Jedna porcja gofrów z owocami leśnymi zawiera 5,3 g białka, 11,2 g tłuszczów, 25,4 g węglowodanów, 3,8 g błonnika pokarmowego.
Słowo kluczowe gofry, owoce leśne

Dodaj komentarz

Ocena receptury




Call Now Button