Gofry z cukinią i papryką
Gofry na słono? Dlaczego nie! Z cukinią i papryką są pyszne.
Sprzęt, który będzie Ci potrzebny
- gofrownica
Składniki
Gofry
- ½ małej cukinii ok. 112 g
- 1 mała cebula ok. 70 g
- 1 papryka ok. 152 g
- 3 plastry sera żółtego ok. 45 g
- 1 jajko ok. 50 g
- ⅓ szklanki mleka 2% ok. 75 ml
- ⅓ szklanki wody gazowanej ok. 75 ml
- ½ szklanki mąki pszennej typ 500 ok. 78 g
- ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ok. 65 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 20 g
- 2 łyżki natki pietruszki ok. 8 g
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos
- ½ kubka jogurtu naturalnego ok. 90 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
Do podania
- 2 garście rukoli ok. 40 g
- 10 pomidorków koktajlowych ok. 200 g
Sposób przygotowania
- Cukinię trzemy na tarce o grubychoczkach.
- Cebulę trzemy na tarce o drobnychoczkach.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę.
- Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
- Miksujemy jajo z mlekiem, wodą gazowaną, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i oliwą.
- Do ciasta dodajemy cukinię, cebulę, paprykę, ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i zioła.
- Przygotowujemy sos czosnkowy: łączymy wyciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem, sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
- Gofry podajemy z sosem czosnkowym, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Uwagi
- Gofry z cukinią i papryką są bogate w beta karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.
- Jedna porcja gofrów z cukinią i papryką zawiera 23,9 g białka, 21,5 g tłuszczów, 71,5 g węglowodanów, 9,0 g błonnika pokarmowego.